četrtek, 13. december 2012

Souporaba in deljenje medijskih datotek

 ... in to ne deljenje ("split") na delčke, ampak omogočanje souporabe in dostopa do datotek, ki so bile v nekem trenutku "samo" naše, v naslednjem trenutku pa smo z nekaj kliki omogočili prijatelju, celi skupini ali pa celi internet združbi, da dostopa do nje.

Vsi poznamo YouTube. Pa Facebook. Pa GenSpot. Kaj pa Vimeo? Pa Grooveshark? Pa Flickr?
Kaj pa... in pa... pa... ?
Mnogo sistemov omogoča vsem, tudi neizkušenim, uporabnikom, da hitro in enostavno naložijo in/ali delijo svoje vsebine na spletu in s tem omogčijo ogled drugim. Zadeva se meni osebno zelo dopade, le malček grozljivo izpade, ko strica Googla prosimo za pomoč pri iskanju vseh teh programov. Enormno ogromno veliko jih je!
Kaj potem vpliva na to, da nekdo začne enega uporabljati? Da se mu prikupi? Da ga sploh opazi?
Če damo en primer: Grooveshark ali Jango? Ali raje Last.fm?
Najbrž vpliva, če tvoj prijatelj že uporablja enega izmed njih. Dodano vrednost dobi, če ima znotraj sistem za raznorazne mogoče povezave in "uvoze" v druge oblike. 

http://teachertube.com/
http://deljenjemedijskihdat.wikispaces.com/Uporaba+SDMD+pri+pouku

Uporaba pri pouku z uporabo le delčka domišljije omogoči novo dimenzijo učenja. Na YouTube-u najdemo 1000 in en 1 posnetek na temo: "how to", poleg tega nam postreže tudi s predstavitvijo človeka, rastlin, kako zvežemo električni tok skozi baterijo in podobne... Pomaga lahko kot uvodna motivacija, kot dopolnitev jedrnega dela učne ure ali pa kot sredstvo za urjevanje ter ponovitev. Last.fm in Jango ter Grooveshark lahko posredno vključimo bodisi v poučevanje glasbe, bodisi v ozaveščanje o avtorskih pravicah. Lahko se načrtuje aktivne odmore s pomočjo glasbe...
Pomemben je tudi vidik, da učenci dodajajo vsebine in s tem tudi izkazujejo svoje znanje, na nek način jih lahko preko tega tudi preverjamo (morda tudi ocenimo?).

Poudarila bi, da človek nima domišljije le za lepo. Ni uporabna le pri prostem spisu v osnovni šoli, temveč služi pri vseh mogočih in nemogočih stvareh. Tudi pri uporabi in vključevanju različnih sistemov za souporabo datotek je zelo koristna.

Ta in pa fleksibilnost (open mind).   

Ni komentarjev:

Objavite komentar