sobota, 1. december 2012

IKT v osnovni šoli?

Kako in s čim se povezovati? Si olajšati sodelovanje in ustvarjanje skupnih dokumentov? Se moramo za to, da pripravimo, npr. individualiziran načrt, res dobiti vedno skupaj v enem prostoru in pisati (morda dolge ure), dokler nam ne uspe?

Spodaj napisano je predvsem moje mnenje. Ki se lahko razlikuje od drugih mnenj. Veliko nas je na temu svetu, in vsak ima vsaj eno mnenje o določeni stvari. Številni imajo več kot le eno. Zato poudarjam: ko jaz razmišljam, prihaja ven tako mnenje... Ko ti razmišljaš, se ustvarja morda drugačno mnenje.

In prav je tako!

Torej, programi, ki omogočajo skupinsko soustvarjanje dokumentov? Plusi in minusi? Ogromno jih je, tako enih kot drugih. Kot tudi programov, ki se jih lahko poslužimo.
Nedolgo nazaj sem imela možnost vpogleda na delovanje šolskega kolektiva v nekaterih situacijah. In to mi je dalo misliti... Nas, kot študente in študentke specialne in rehabilitacijske pedagogike učijo, da je soustvarjanje proces, ki poteka simultano med ljudmi (timom). Malce bolj ohlapno je definirano, ali mora to potekati prav v enem prostoru? Veliko strokonjakov bi reklo: seveda! In imajo najbrž kar prav. Skupinsko "zasedanje" omogoča izražanje tudi skozi neverbalno govorico, manj je možnosti za napačno interpretacijo in nasploh, za napake. Po drugi strani pa ima, npr. delovna skupina, ki sestavlja načrt za vpeljavo bolj kakovostne prehrane v jedilnik šole, tudi svoje življenje in družino in opravke in..., ki zahtevajo njihov čas. Tako da imajo prav tudi tisti, ki podpirajo uporabo pripomočkov, pri čemer ti olajšajo ter predvsem poenostavijo delo.

In spet, če smo si do neke mere olajšali delo s tem, da smo ustvarili zapis na internetu, si ga hkrati tudi zakompliciramo, saj moramo za vse dokumente, ki jih ustvarjamo prek računalnika, prek programov, ki podpirajo internetno deljenje in ustvarjanje, ustrezno zagotoviti tudi varnost.
V kakšni obliki in do katere mere? V obliki gesel, omejenega dostopa?
Vsekakor nas mora voditi kodeks varovanja osebnih podatkov. Ampak, v ozadju misli nam zvočklja opozorilo, da vse,  kar gre na internet, tam tudi ostane...
Kateri programi oz. internetna okolja nam zagotavljajo dovolj veliko zaupnost, varnost pa vseeno dovolj enostavnosti, da je uporaba omogočena tudi za tiste, ki z računalnikom nis(m)o najboljši prijatelji?

Mnenja sem, da se moramo zbližati z računalnikom vsaj do te mere, da bomo znali hoditi s časom vštric, znali, npr. objektivne informacije z nekega diagnostičnega testa, spraviti v e-obliko, jo pokazati sočasno drugim kolegom in sodelavcem, a hkrati ostali tako na trdnih tleh (ne v oblaku*), da bomo zahtevali srečanje ob kavi in združili ugotovitve v enem ustvarjalnem dialogu, kjer se bodo kresale ideje in načrti za nadaljnje delo. In potem se lahko ponovno preselimo v oblak.

Programi, ki omogočajo skupinsko delo:
- dropbox,
- googledrive,
- ... (?)

 *opomba - oblak: ima več pomenov, v zapisu ciljam na vse pomene.

Ni komentarjev:

Objavite komentar